Home Contact English


VMBO scholieren kiezen beroep en opleiding

‘Alles mag je worden, behalve ongelukkig'

'Een belangrijk initiatief niet alleen voor de scholieren,maar ook voor de Gemeente Almere en al haar inwoners.’ Aldus René Peeters,wethouder Jeugd en Onderwijs in Almere. Donderdag 10 maart jl. vond de tweedeeditie van Almere On Stage plaats.

Almere on Stage

Almere On Stage is een initiatief waarbij VMBO leerlingen de unieke mogelijkheid krijgen contact te leggen met een grote en diverse groep beroepsbeoefenaren. Om als scholier een beroepskeuze te maken blijkt namelijk niet zo makkelijk te zijn. Uit onderzoek blijkt dat de vroegtijdige uitva tijdens MBO studies vaak als oorzaak heeft dat leerlingen een verkeerde beeldvorming van hun droombaan hebben. On Stage laat 2e en 3e jaars scholieren al in een vroeg stadium kennis maken met de divers beroepen. 

Beursvloer

De Mac3 Creative Campus werd omgebouwd tot beursvloer waar op 10 maart de ruim850 leerlingen werden geïntroduceerd aan 255 beroepsbeoefenaren.  Tijdens de feestelijke opening, waarbij ongeveer 300 leerlingen aanwezig waren, als ook alle beroepsbeoefenaren reikte Marie Anne Borst haar eerste boek ‘Hoera! Ik heb een nieuwe baan’ uit aan René Peeters. Op de beursvloer werden volop afspraken gemaakt tussen de scholieren en het bedrijfsleven. Donderdag 24 maart gaan de scholieren op bedrijfsbezoek bij de beroepsbeoefenaren om in de praktijk te ervaren wat de verschillende beroepen inhouden.

3e jaars leerling Marieke de Jong is helemaal enthousiast. ‘Ik mag een middag met die kapper mee, echt vet!’ Ook Joost van Gelder is trots op zijn behaalde resultaat. ‘Mijn eerste match heb ik al, ik ga nu nog even bij de horeca kijken, dit lijkt mij ook erg leuk.’

In de middag vond de pilot van Masters on Stage plaats. Het vervolg op de ochtend waarbij de 4e jaars VMBO leerlingen kennis konden maken met studenten van diverse vervolgopleidingen en studierichtingen.

Beroepsbeoefenaren

Woensdag 2 maart was de druk bezochte informatieavond voor de deelnemers van  Almere en Masters on Stage. Tijdens deze bijeenkomst werd de missie van On Stage toegelicht en werden de professionals zoals beroepsbeoefenaren en studenten van diverse opleidingen voorbereid op hun ontmoeting met de leerlingen.

Marie Anne Brst heeft alle beroepsbeoefenaren voorbereid op de beursvloer van Almere On Stage en samen met de deelnemers gekeken naar mogelijkheden om huneigen beroepsherkenbaarheid te vergroten. Marloes Egberts nam alle MBO en HBOstudenten voor haar rekening in de voorbereiding van Masters On Stage.

‘Wij zijn goed voorbereid tijdens deze avond en dat is maar goed ook! Heel overweldigd die 1.000 leerlingen op één ochtend bij elkaar, maar een schitterend initiatief.’ vertelt Norman Sedney van Sedney Grafisch Buro na afloop van de beursvloer. Ook opleidingscoördinator Josefine reageert verrast op op onze vraag wat zij van deze middag vond. ‘Een pilot die gelijk al zo professioneel draait en zowel leerlingen als studenten zo enthousiast maakt in het delen van informatie, is uniek. Heel fijn om te zien dat onze opleidingsrichtingen zo aanspreken. Op de Doe-Dag verzorgen wij een gastles op onze school.’

In 2012 weer?
Op de vraag of zowel Almere on Stage als Masters on Stage volgend jaar weer georganiseerd gaan worden, antwoorden Inge Kirsten en Sabine Bosch van de Projectleiding ‘Jazeker, de voorbereidingen zijn al begonnen!’

Wilt u meer weten of zich al aanmelden voor de editie in 2012? Dan kunt u contact opnemen met de Projectleiders Inge Kirsten 06-22948046 en Sabine Bosch 06-29406519. Kijk op www.almereonstage.nl
voor meer informatie
."PiT! komt de gemaakte afpraken snel en gedreven na"

Hoofd HRM Ontwikkeling - Flora Holland